Drie (nieuwe) warmtepompen: CirculAir, E-CirculAir & Intuït-Flow
We blikken terug én kijken vooruit met Victor van der Lee
Wat zijn de ontwikkelingen van Reduses en haar warmtepompen én wat brengt de toekomst? We kunnen niets voorspellen, maar wél vertellen wat wij op de planning hebben staan voor het komende jaar. Daarom praten we bij met Victor van der Lee, bedrijfsleider Reduses.
“Ik ben trots op de ontwikkeling van de E-CirculAir en de Intuït-Flow. Hoe we deze samen hebben ontwikkeld en dat deze direct in productie worden genomen. Zo zie ik niet alleen de markt groeien, maar ook ons eigen team en onze samenwerkingspartners. Daar ben ik dankbaar voor.”
Waarom 2022 een belangrijk jaar was
“2022 is een heel belangrijk jaar geweest voor ons.” Waarom? Dat legt Victor als volgt uit: “We kwamen uit een lastige periode met de coronacrisis en verschillende lockdowns. Dit zorgde er onder andere voor dat wij onze referentieprojecten niet konden bezoeken. Maar het zorgde er óók voor dat wij ‘extra’ tijd hadden. En deze tijd hebben wij benut om twee nieuwe markttoepassingen te ontwikkelen: de E-CirculAir en de Intuït-Flow. Het mooie is dat deze ook aanslaan! Want voor al onze oplossingen hebben we dit jaar diverse mooie opdrachten mogen ontvangen, die we in 2023 uitrollen. En dat is precies wat een productontwikkeling moet doen. We hebben gekeken naar wat de markt nodig heeft en daar een oplossing voor gecreëerd, waarmee we de verwachtingen van onze klanten zelfs kunnen overtreffen. Ik ben dan ook trots op het vertrouwen dat in ons gesteld wordt.”
Natuurlijk waren er ook uitdagingen
“We hebben twee bestaande projecten met de CirculAir waar er het één en ander is misgegaan na de installatie. Het meeste hiervan valt buiten onze scope, maar toch doen we er alles aan om het geheel goed werkende te krijgen door onze expertise en kennis in te brengen. Ook daar steken wij veel effort in, om ook onze partners te blijven ondersteunen. Want uiteindelijk gaat het erom dat de eindklant tevreden is en de projecten gaan doen wat ze moeten doen: in ons geval besparen op energie”, vertelt Victor openhartig. En dit typeert Reduses. Samen voor die energietransitie gaan.
Ook kleine stapjes zijn vooruitgang
Het komende jaar blijven verduurzamingseisen voor bestaande hoogbouw nog steeds een hot topic. “Maar wat steeds meer speelt is de afstand die er tussen de markt en de beleidsmakers is.” Victor vervolgt: “Een recent voorbeeld is te zien bij warmtenetten. Daar wordt een verschuiving aangekondigd van door de markt ontwikkelde en geëxploiteerde warmtenetten naar publieke warmtenetten. Dit raakt de consistentie en duurzaamheid van het (warmte)beleid. Ook het idee dat we nú allemaal naar all-electric toe moeten… We kúnnen met zijn allen niet overstappen naar volledig elektrisch verwarmen. Dat kan ons elektriciteitsnet simpelweg niet aan. Dus als de netcapaciteit of het budget er niet voor is, en je wil in een bestaand woongebouw wél minder energie gebruiken voor verwarming, dan moet je een realistische keuze kunnen maken. Durven maken. En zo stap voor stap vooruit. Want dan sta je in ieder geval niet stil. Kijk daarom binnen je bestaande infrastructuur naar de mogelijkheden, zoals een ventilatiewarmtepomp als transitieoplossing.”
Wat gaat 2023 brengen?
In 2023 worden alle drie de oplossingen van Reduses in productie genomen en uitgerold over verschillende projecten. Victor: “Daarnaast hebben we nóg een ontwikkeling lopen om meer modulair de centrale warmteopwekking van gebouwen te verduurzamen. Want wat we zien is dat portiekflats met 20-40 woningen vaak buiten de scope vallen, als het om onze hybride ventilatiewarmtepomp gaat. Daarom zijn wij bezig om een oplossing te ontwikkelen die op basis van restwarmte uit de ventilatielucht ook de warmteopwekking voor deze kleinere gebouwen kan verduurzamen. Want waarom zouden we energie weggooien, als we het ook kunnen hergebruiken? Dáár willen we stappen in maken.”
Híer moeten gebouweigenaren rekening mee houden
Het is al vaker gezegd, maar de portemonnee van de huurder moeten we écht niet vergeten. Want energie wordt steeds duurder. “Ja, er is wel wat steun, maar alsnog blijven de energieprijzen gigantisch hoog. Het effect is misschien wat gedempt, maar iedereen voelt het in zijn portemonnee. In combinatie met de forse inflatie wordt de portemonnee van de huurder dus steeds krapper. Wanneer je als investeerder of gebouweigenaar hier niet op inspeelt, door bijvoorbeeld met behulp van verduurzamingsmaatregelen de energielasten te verlagen, kan de huurder op termijn misschien de huur niet meer betalen en heb je hier als gebouweigenaar dus ook last van. Kijk daarom naar welke stappen je kunt zetten die snel én effectief zijn: een hybride oplossing.” Het advies van Victor: “Dit is een oplossing die nú iets betekent voor de toekomstbestendigheid van het gebouw én voor de huurder. Wees daarom realistisch, maar ook specialistisch en resultaatgericht. En wacht niet te lang, want door de uitdagende economie lopen bijvoorbeeld ook levertijden op. Dus hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt en dan kan het zomaar eens zijn dat je wordt ingehaald door de realiteit. ”