SOR gaat van het gas af met behulp van hybride ventilatiewarmtepomp CirculAir

SOR gaat van het gas af met behulp van hybride ventilatiewarmtepomp CirculAir

Seniorencorporatie SOR werkt al jaren samen met Equans en zij droegen Reduses aan als (hybride) energietransitiespecialist. “Wij willen met onze panden graag gasloos worden, via een hybride systeem. Want daarmee behaal je al 70% van de winst! Je gaat geen grote verbouwing tegemoet, dus hebt ook geen overlast voor de bewoners. En je bespaart in het stookseizoen direct 70% op je energieverbruik. Voor ons een enorme win-winsituatie”, legt Erik de Rooij, assetmanager SOR, uit.

In dit interview vertelt hij meer over de samenwerking met Reduses en de voordelen van een ventilatiewarmtepomp voor de bestaande hoogbouw binnen hun woningcorporatie.

SOR en Reduses

Sor is de grootste seniorencorporatie in Rotterdam en omstreken. Naast ruim 6000 zelfstandige woningen, beheren ze ook 25 zorg- en verpleeghuizen. Ze geloven dat kwaliteit van leven een grondrecht is. Voor iedereen. En een fijne en veilige woonomgeving draagt daaraan bij. ‘Een thuis waar je jezelf kan zijn’ biedt geborgenheid, stabiliteit en zekerheid, én de mogelijkheid voor het onderhouden van sociale contacten.

Van het gas af met ventilatiewarmtepomp

“In mijn rol als assetmanager houd ik mij dagelijks bezig met ons vastgoed. Denk aan investeren in duurzaamheidsoplossingen, objecten aankopen of juist een verbouwing bewaken”, vertelt Erik. “Alle woningen zijn aangesloten op gas en veel van deze gasketels zijn collectief. En daar moet wat mee gebeuren. Zodoende kwam ik in contact met Reduses en hun innovatieve CirculAir.”

Hoog stoken

Erik heeft samen met zijn collega’s ook naar andere oplossingen gekeken. Denk aan stadswarmte of lage temperatuur-oplossingen. Erik: “Maar wanneer we daarvoor kiezen, moeten we een compleet complex aanpakken. En dát is niet handig. We kunnen niet ‘zomaar’ 300 woningen tegelijkertijd aanpakken. Daarom gingen we op zoek naar een oplossing die het hoofdsysteem kan aanpakken. Mét hogere temperaturen. En Reduses kan dat. Zeer interessant voor onze doelgroep, waar het stookgedrag sowieso al hoger dan gemiddeld ligt.”

“Het grote voordeel van Reduses is dat je niet ín een woning hoeft te zijn. De installatie komt op het dak. Nu wordt de warmte in het pand afgezogen en gaat het de lucht in. De CirculAir vangt deze restenergie op. Mooi dat we deze warmte kunnen hergebruiken! We zijn dan ook een corporatie waar deze hybride ventilatiewarmtepomp heel goed bij past.”

Energie besparen, labelstappen maken & terugverdienen

De gasprijzen zijn verdrievoudigd en de energierekeningen worden alsmaar duurder. “Met de CirculAir ga je direct 70% op het gasverbruik besparen en dat voelen de bewoners direct. Wij willen daar ook zonnepanelen naast leggen, om de woningen nóg meer te verduurzamen. Op deze manier worden de woningen ook nog eens meer waard, want je maakt een aantal -positieve- labelsprongen. En dat zorgt er onder andere voor dat de terugverdientijd van de investering in een hybride ventilatiewarmtepomp heel goed is”, aldus Erik.

Alle vertrouwen

“Wij willen onze energie-installaties dus verduurzamen en de CirculAir is voor al ons vastgoed een hele goede oplossing”, vertelt Erik enthousiast. SOR is op dit moment in onderhandeling met de huurder van het pand en als ook zij net zo enthousiast zijn, profiteren ze volgend stookseizoen al van de voordelen. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Want Reduses straalt veel kennis en kunde uit. Ze hebben immers al bewezen dat de hybride ventilatiepomp werkt!” Ben je benieuwd welke oplossing van Reduses het beste bij jouw gebouw past? Wij denken graag met je mee. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.