We praten met Sander Pleket, Technisch Adviseur Installect Advies, over warmtepompen
Hybride, of volledig elektrisch? Het moet bij jouw gebouw passen!
Hoe ziet de opwekking van warmte en koude eruit voor jouw gebouw? Bij het ontwerpen van de energiecentrale hiervoor is er niet één perfecte oplossing. Is stadswarmte of een gasaansluiting nog mogelijk? Of gaat het om een volledig elektrische oplossing? Is er meer dan één opwekker nodig voor bijvoorbeeld leveringszekerheid of vergunningseisen?
Een bodemenergiesysteem met warmtepompen is de meest duurzame manier om een gebouw te verwarmen én koelen. Het wordt ook wel Warmte Koude opslag in de bodem (WKO) genoemd. En een vuistregel die bij WKO-systemen vaak gehanteerd wordt, is dat je met 30% warmtepompvermogen 70% van de verwarmingsvraag per jaar kunt voorzien. Dus ondanks een gas-aansluiting kun je het gebouw tóch grotendeels op een duurzame manier verwarmen. En dit kan een investering in verduurzaming positief beïnvloeden”, vertelt Sander Pleket, Technisch Adviseur Installect Advies.
Installect Advies is het zusterbedrijf van Reduses en in dit interview praten we met Sander over de samenwerking én zijn visie op energietransitie en het verduurzamen van bestaande hoogbouw.
Kruisbestuiving expertise en kennis
“Bij Installect Advies hebben we onze focus op energieopslag in de bodem en ik ben gespecialiseerd in de bovengrondse installaties. Het -duurzaam- leveren van warmte en koude aan een gebouw. Samen met mijn collega’s denken wij mee over hoe dit op een slimme manier kan. Daarbij kijken we niet alleen naar het gebouw en de energiecentrale, maar ook altijd een stapje verder. En daarvoor werken we veel samen met onze zusterbedrijven GeoComfort en Insted. Én met Reduses. Zo zorgen wij voor kruisbestuiving als het gaat om kennis en expertise”, vertelt Sander.
Speciaal voor jou ontworpen
“Een warmtepompsysteem moet in een gebouw passen. En dan heb ik het niet alleen over het hoe groot de installatie is, maar juist ook over wat het moet doen. Daar hou ik mij dus mee bezig. Zo heeft Reduses bijvoorbeeld een eigen warmtepomp ontwikkeld. En deze heeft vele voordelen. Wij kijken allereerst naar het vraagstuk van onze klant. Als de componenten van Reduses hierbij passen dan bieden we die aan. Hierbij blijven we altijd oog houden voor de keuzevrijheid van de klant”.
Sander gaat verder: de Intuït-Flow warmtepomp van Reduses is geoptimaliseerd voor bodemenergiesystemen. Ik vind het mooi om te zien dat ze deze helemaal zelf ontwikkeld hebben. Wij leveren daar vanaf de zijlijn ook een bijdrage aan. Want door de feedback vanuit de markt terug te koppelen aan Reduses, kunnen zij hun producten optimaliseren.”
“Meer energie uit de bodem halen zónder dat je een grotere bron hoeft te maken”
Voordelen van de Intuït-Flow warmtepompen
Sanders’ expertise ligt bij bodemenergie, dus we zoomen wat meer in op de Intuït-Flow van Reduses. Wat zijn de voordelen bijvoorbeeld? “Veel. Het grootste deel van het jaar hoeft een warmtepomp niet op volle kracht te functioneren. Dit noemen we deellast. De Intuït-Flow kent een heel hoog rendement in deellast en dat zorgt voor een veel betere energieprestatie.” Sander gaat enthousiast verder: “Een gebouw heeft jaarlijks behoefte aan een bepaalde hoeveelheid koeling en verwarming. Als je een groot deel hiervan uit de bodem kan halen is dat heel energiezuinig. Met de Intuït warmtepompen maak je nóg meer gebruik van de bodemopslag. Normaal gesproken heb je een grotere bron nodig wanneer je meer wilt opwarmen. Maar dat is niet het geval bij de Intuït-Flow, omdat deze een met een veel temperatuur naar de bodemopslag kan. In de praktijk betekent deze temperatuurwinst dat je genoeg hebt aan een kleinere bron óf meer vermogen haalt uit dezelfde bron.”
Nog wat feitjes over de Intuït-Flow:
• Hydraulisch goed in te passen in de SKID.
• Kan variëren in capaciteit van 7,5% tot 100% (23 tot 300 kW) en dit betekent een langere draaitijd, stabielere aanvoertemperatuur en kleiner buffervat.
• Is te voorzien van een hydro-module met variabele verdamper- en condensorpompen.
• Kan water maken van 3 °C in zowel deellast als vollast, zonder gevaar voor vorst op de verdamper. Dit vergroot de capaciteit van een (bestaande) WKO.
• Werkt ook bij 3 °C wateruittrede temperatuur, met een verdampingstemperatuur boven de 0 °C.
• Heeft een beveiliging tegen vorst, ook voor plotselinge stroomuitval, wat zorgt voor betrouwbaarheid
• Goede BENG-prestaties.
• Werkt met een variabel debiet over verdamper (8-37 m³/h) en condensor, dit geeft een brede range aan temperatuur trajecten.
• Koudemiddel R32
“Kortom: met de water-water warmtepomp van Reduses realiseer je meer verwarmingsvermogen uit dezelfde bron. Óf je hebt dus bij hetzelfde verwarmingsvermogen een kleinere bron nodig. Maar het gros draai je op deellast. Op deze manier heb je een betere energieprestatie.
Sander legt uit dat, “de wet- en regelgeving continu wordt aangescherpt met betrekking tot koudemiddelen. Er is begin februari een initiatiefwet ingediend door het Europees agentschap voor chemicaliën om een restrictie te leggen op koudemiddelen met PFAS. R32 bevat geen PFAS en valt hierbuiten. Hierdoor is én blijft het koudemiddel toekomstbestendig”.
Ben je benieuwd wat wij met onze CirculAir, E-CirculAir of Intuït-Flow voor jouw gebouw kunnen betekenen? Maak hier vrijblijvend een afspraak.