Een innovatieve reis naar duurzame warmtepompoplossingen
Victor van der Lee, bedrijfsleider bij Reduses, deelt zijn ervaringen over de ontwikkeling van innovatieve warmtepompoplossingen. Vanaf de eerste gaswarmtepomp tot de recente lancering van de Intuït. Hij bespreekt de uitdagingen, lessen en successen die het bedrijf heeft meegemaakt. Want met een sterke focus op duurzaamheid en energieprestaties, heeft Reduses een indrukwekkend traject afgelegd in de wereld van warmtepompen.
Even voorstellen: Victor van der Lee
Victor is sinds 2019 werkzaam als bedrijfsleider bij Reduses. “En ik maak al sinds eind november 2012 deel uit van de Installect bedrijven, waar Reduses onderdeel van is.” Victor vertelt verder: “Mijn achtergrond ligt in bedrijfskunde en ik heb altijd veel interesse gehad in de energie- en installatietechnieksector. Bij Reduses mag ik samenwerken met een team van experts om innovatieve warmtepompoplossingen te ontwikkelen en op de markt te brengen.”
De eerste gasmotorwarmtepomp
“De ontwikkeling van de gasmotorwarmtepomp was een uitdagend traject. Als Installect bedrijven, met een focus op bodemenergiesystemen, wilden we ons ook richten op de bestaande bouwmarkt, zodat ook die niet achterbleven op de verduurzaming. We zagen de behoefte aan een warmtepomp die hoge temperaturen met een hoog rendement kon genereren, iets wat destijds nog niet vaak voorkwam. Zo ontstond het idee voor de hoge temperatuur warmtepomp van Reduses.”
Aanvankelijk overwogen ze om de ontwikkeling uit te besteden, maar al snel realiseerden ze zichzelf dat de benodigde kennis en vaardigheden erg nodig waren en besloot Reduses dat ze het zelf moesten ontwikkelen. Victor: “Het was essentieel om het ontwikkelproces volledig te begrijpen, vooral bij een complexe technologie zoals een gaswarmtepomp. We hebben waardevolle lessen geleerd, waaronder het belang van de juiste software en regeltechniek. Door het volledige plaatje te zien, kunnen we slimme keuzes maken die bijdragen aan een betere werking van het geheel. En uiteindelijk hebben ze succesvol gaswarmtepompen geproduceerd én verkocht, waaronder de dakcentrale circulair.”
Hoe is het idee ontstaan om zelf aan de slag te gaan en een eigen technische ruimte te creëren in Nijkerk?
Victor: “We hebben hier in Nijkerk een unieke technische ruimte gecreëerd die ons in staat stelt om een volledig gebouw te simuleren en de warmte- en koudevraag van een gebouw tot een bepaald vermogen na te bootsen. Deze ruimte hebben we zelf ontworpen, omdat we tijdens de ontwikkeling van de gaswarmtepomp al de behoefte hadden om ons product te kunnen testen.” Het stelde Reduses in staat om de prestaties van de warmtepomp in een realistische omgeving te beoordelen. En is een waardevol onderdeel geworden van het ontwikkelproces.
Overstap naar de ontwikkeling van de e-circulair en de Intuït
Toen de vraag naar gasvrije oplossingen steeds groter werd, besloot Reduses de ventilatiewarmtepomp voor bestaande woongebouwen ook in een elektrisch aangedreven variant te ontwikkelen. “Dit leidde tot de ontwikkeling van de e-circulair, een elektrische hoog temperatuur warmtepomp.” Victor legt uit: “Ons ontwikkelingsteam heeft hard gewerkt aan het verfijnen van het ontwerp en het creëren van een kosteneffectieve verduurzamingsoplossing. De kennis en ervaring die we hadden opgedaan tijdens de ontwikkeling van de gaswarmtepomp kwamen goed van pas bij de ontwikkeling van de e-CirculAir. We hebben geleerd van onze eerdere uitdagingen en hebben de e-CirculAir kunnen verbeteren én optimaliseren. Na de succesvolle lancering van deze hybride ventilatiewarmtepomp hebben we ons gericht op de Intuït, een warmtepomp voor bodemenergiesystemen die de vraag naadloos volgt en onderscheidende energieprestaties levert. We zijn dan ook erg trots op dit product.”
Proces van ontwikkeling
Bij de eerste verkoop van gasmotorwarmtepompen deden zich problemen voor met trillingen en beschadigde leidingen. Victor: “Hoewel deze lessen pijnlijk waren, hebben we hard gewerkt om ze op te lossen en hebben we veel geleerd over het beheersen hiervan. Onze filosofie is dat we verantwoordelijk zijn voor wat we leveren, en we staan altijd klaar om problemen op te lossen die aan ons te wijten zijn.”
“Ook hebben we tijdens de ontwikkeling ontdekt dat het gedrag van het koudemiddel in het systeem een uitdaging vormde. Hoewel we eerder probeerden om de warmtepomp volledig modulerend te maken, met traploze regeling, bleek dit te leiden tot instabiliteit en inconsistente energieprestaties als gevolg van toerentalsveranderingen. Daarom zijn we destijds overgestapt op een trapsgewijs regelsysteem. Desondanks hebben we de kennis en ervaring die we hebben opgedaan, gebruikt om uiteindelijk een traploos regelsysteem te ontwikkelen. Wat heeft geleid tot de creatie van de Intuït! Deze warmtepomp volgt de vraag naadloos en biedt onderscheidende energieprestaties. Zonder onze eerdere ervaringen zouden we waarschijnlijk niet in staat zijn geweest om dit te bereiken.”
De toekomstplannen van Reduses?
“Onze toekomstplannen zijn gericht op het verder uitbouwen van Reduses als een toonaangevende leverancier en bouwer van duurzame warmtepompsystemen. We willen onze producten op de markt blijven brengen en daarbij gebruikmaken van bewezen succesverhalen en referentieprojecten. Ons blijven richten op duurzaamheid, energie-efficiëntie en hoogwaardige prestaties. En we zijn enthousiast over de toekomst van Reduses en kijken ernaar uit om onze positie verder te versterken!”
Victor sluit het interview af met de volgende boodschap: “Blijf geloven in de kracht van innovatie en duurzaamheid. Het ontwikkelen van duurzame oplossingen is een uitdagend, maar lonend proces. We hebben laten zien dat met toewijding, expertise en een team van professionals, het mogelijk is om baanbrekende producten te creëren. Laten we in de markt blijven streven naar een duurzamere toekomst en samenwerken!”
Ben je benieuwd wat de oplossingen van Reduses voor jou gebouw kunnen betekenen? Neem hier contact met ons op en we vertellen het je graag.