Project | Gooise Warande nagenoeg gasloos door E-CirculAir

Project | Gooise Warande nagenoeg gasloos door E-CirculAir

Mooie projecten, daar vertellen we je graag meer over. Over hoe wij samen met onze partners een energietransitie weten te realiseren voor bestaande hoogbouw. Waardoor gebouweigenaren en -nog belangrijker!- bewoners genieten van duurzamere energie.

Gerard Valkenburg, Bedrijfsleider Utiliteit bij Van der Sluis Technische Bedrijven: “Het grote voordeel van Reduses is dat je een mooie energiezuinige installatie kunt plaatsen. De E-CirculAir. Zónder dat je in het gebouw zelf sloop- en bouwwerkzaamheden hebt. Want je maakt gebruikt van bestaande ventilatiesystemen en plaatst de speciale warmtepomp op het dak.”

Maar hoe gaat zo’n verduurzamingsproject dan in zijn werk? Samen met Van der Sluis en bouwpartner Nijhuis hebben we zorgflat de Gooise Warande in Bussum gerenoveerd. Door onder andere onze E-CirculAir te installeren. Hierdoor is het gebouw vrijwel gasloos geworden. En in dit interview vertelt Gerard er meer over.

E-CirculAir, de innovatieve ventilatiewarmtepomp

Gerard werkt al 25 jaar bij Van der Sluis en heeft de afgelopen jaren de bouwwereld flink zien veranderen. Qua bouw, maar ook wat betreft de techniek. “Eén van de nieuwste innovaties zijn de ventilatiewarmtepompen van Reduses. Zoals zij deze ontwerpen en inzetten, heb ik elders in de markt nog niet gezien. Ik ben dan ook erg enthousiast over de -in ons geval- E-CirculAir.”

Gerard vervolgt: “In het begin van dit renovatieproject hebben we veel met elkaar gespart. Over hoe we de enginering zien en hoe we er samen een mooi totaalproduct van kunnen maken. En dát is gelukt. Doordat deze oplossing minimale impact had op het gebouw, maar wél direct impact maakt op de energierekening.”

“De samenwerking tussen Van der Sluis en Reduses? Reduses levert de techniek en Van der Sluis monteert alles.”

Over Van der Sluis

Van der Sluis is een sterke en betrouwbare partner voor elk integraal en duurzaam bouwproces. En dit doen zij al ruim 89 jaar. Ze leveren met hun bedrijfsonderdelen ‘Installatietechniek’, ‘Constructie’ en ‘Agri’ al jaren een bijdrage aan de bouw of renovatie van woningen, bedrijven, instellingen, fabrieken en agrarische bedrijven. “De verschillende bedrijfsonderdelen hebben elk hun eigen specifieke, technische kennis in huis, maar ze hebben ook veel met elkaar gemeen. Ze bieden stuk voor stuk betrouwbaarheid, deskundigheid en kwaliteit. Een combinatie die steevast leidt tot succes”, vertelt Gerard.

Verduurzaming van de Gooise Warande

De zorgflat in Bussum is inmiddels compleet verduurzaamd. Alle 106 woningen, waarvan er in 72 senioren wonen. En dat maakt dit project extra bijzonder. Want voor hen moet zorg altíjd binnen handbereik zijn en mochten de renovatiewerkzaamheden geen belemmering vormen. Dus tijdens de hele renovatieperiode konden zij gewoon in hun appartementen blijven wonen.

Gerard: “De verduurzaming van dit gebouw bestond niet alleen uit het plaatsen van een elektrische ventilatiewarmtepomp. Maar denk ook aan het opnieuw isoleren van de gevels en het dak, of het installeren van zonnepanelen. En wij hebben voor dit het project al het installatiewerk mogen verzorgen. Hiervoor schakelde onze bouwpartner Nijhuis onze hulp in. Waarbij de Alliantie de overkoepelende opdrachtgever is.”

“Bewoners geven dit renovatieproject ruim een 8 als tevredenheidscijfer. Eén van de redenen? Nauwelijks overlast en het feit dat ze er konden blijven wonen.”

Volledig elektrische oplossing – voor nu én de toekomst!

Het adviesbureau had al een technische omschrijving gemaakt voor de verduurzaming van alle woningen. En voor de invulling daarvan kreeg Van der Sluis de vrije hand. “En dat is wat wij het liefste doen”, vertelt Gerard enthousiast.

“We hebben de vrijheid gekregen om een mooie installatie te omschrijven. En tijdens onze zoektocht naar een duurzame ventilatiewarmtepomp, kwamen we al snel bij Reduses uit. De oplossing die we samen gemaakt hebben, is volledig elektrisch en haalt de energie uit restwarmte. Ventilatielucht. En dit geven we vervolgens weer terug aan de centrale verwarming en het warme water. Daarmee kan de Gooise Warande ‘t pand het grootste gedeelte van het jaar gasloos verwarmen. Alleen tijdens extreme wintermaanden zal de gasinstallatie ernaast draaien.”

En over een paar jaar hoopt de Gooise Warande ook een nieuwbouw te realiseren. “De huidige warmtepomptechniek blijft bestaan voor de oudbouw. En wat ze dan nu aan gas bijstoken, wordt in de toekomst gevoed door de nieuwe – gasvrije- bodemenergie van het nieuwe pand. Dan is het gebouw dus écht 100% van het gas af.

“Bestaande hoogbouw uit de jaren zestig verduurzamen én daarmee gasloos maken? Dat kan! Zonder overlast of ingrijpende verbouwingen.”

Onze uitdagingen

Gezamenlijk hebben we dus een pand uit de jaren zestig nagenoeg gasloos gemaakt. En ervaren de bewoners tijdens het stookseizoen een veel lager energieverbruik. Klinkt goed! Maar waren er ook nog uitdagingen voor Van der Sluis of Reduses? “We mochten tussen 13.00 en 14.00 uur geen lawaai maken. En dat had wel invloed op onze werktijden. Daarnaast moesten we een installatie van zo’n 7.000kg op het dak zien te plaatsen. Hiervoor hebben we dus een constructieve oplossing bedacht, samen met onze constructieve tak bij Van der Sluis”, legt Gerard ons uit. “Ja, we doen dit wel vaker. Maar het waren wel aspecten waar we rekening mee moesten houden. Een mooie uitdaging als je het mij vraagt!”

Wil jij meer weten over dit project of ben je benieuwd wat wij voor jouw gebouw kunnen betekenen? Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op.