Bestaande hoogbouw flexibel verduurzamen? Ventilatiewarmtepomp is dé transitieoplossing

Bestaande hoogbouw flexibel verduurzamen? Ventilatiewarmtepomp is dé transitieoplossing

Binnen Reduses combineren we graag talent. Denk aan onze eigen ingenieurs en adviseurs. Maar we leggen ook de link tussen experts uit de praktijk én de expertise binnen onze zuster- en partnerbedrijven. En één van deze experts is Leendert Lam, Senior Projectontwikkelaar bij EQUANS EVIS. “Naast mijn rol binnen EVIS, ondersteun ik ook Reduses met de verkoop en ontwikkeling van hun projecten. Waarom? De ventilatiewarmtepompen passen heel goed bij de duurzaamheidsambitie van EVIS. En persoonlijk vind ik het heel interessant wat zij doen!”

De ventilatiewarmtepompen van Reduses zijn volgens Leendert een mooie hybride oplossing voor woongebouwen. “Want hiermee creëer je flexibiliteit voor de warmteopwekking van het pand in de transitie van het totale gebouw. En wanneer de unit overbodig is, zet je deze gewoon op een ander gebouw neer.” In dit interview vertelt hij meer over de samenwerking en de voordelen van een ventilatiewarmtepomp zoals de CirculAir, E-CirculAir of de Intuït-Flow.

EQUANS EVIS & Reduses

“EVIS is een apart onderdeel binnen EQUANS”, legt Leendert uit. “Wij houden ons voornamelijk bezig met duurzame energiesystemen die wij met eigen investeringsprojecten ontwikkelen en als projectontwikkelaar houd ik mij hier dagelijks mee bezig. Denk aan warmte-koude-installaties, warmtenetten, congestieprojecten of warmtepompoplossingen. Het zijn allemaal duurzaamheidsprojecten die variëren van gebouwoplossingen tot grootschalige gebiedsoplossingen. En in deze hoedanigheid werken we ook samen met Reduses.”

Ventilatiewarmtepomp in de praktijk

“Wanneer we een project hebben waarbij het gebouw niet volledig van het gas af kan of wil, schakelen we de expertise van Reduses in. Met hun aanbod bieden zij namelijk de ideale transitieoplossing.” Hoe werkt dit dan precies? Leendert vertelt: “Het grote voordeel van de ventilatiewarmtepompen van Reduses is dat ze op grote als ook kleinere bestaande hoogbouw toepasbaar zijn. Én schakelbaar. Dat betekent dat je meerdere units naast elkaar kunt plaatsen. Maar ook eenvoudig combineert met een bestaande warmtevoorziening. Die bestaande voorziening blijft gehandhaafd als back-up en pieklast . En wanneer het gebouw toch 100% gasloos wordt en de CirculAir met ventilatiewarmtepomp zo overbodig is, kun je deze simpelweg herplaatsen op een ander pand. Zo heb je dus zeker 15 jaar plezier van deze investering.

Beste gebouweigenaren en woningcorporaties:
• Ga jij van het gas af?
• Of wacht je nog even?
• Wil jij morgen al een hoger energielabel?
• Kies je voor een transitieoplossing?
• Of haal je het hele gebouw overhoop?

Realising the transition for building owners

Leendert vertelt lachend dat hij ‘medeaanstichter’ is van de propositie van Reduses (red: zie titel van deze alinea). “De oplossingen van Reduses zijn bedacht voor de gestapelde woningbouw. Renovaties en de transitie daarvan. In Nederland zijn bijvoorbeeld veel grote flatgebouwen van woningcorporaties. En bij hen ligt het vraagstuk gaan ze nu van het gas af of wachten ze nog even?” Enthousiast gaat hij verder: “Een transitieoplossing leidt nu al tot grote reductie en je doet niet onder voor het comfort van de bewoners. Het grote voordeel van de CirculAir warmtepompoplossing van Reduses is dat mensen niet hun woning uit hoeven, want je plaatst de unit eenvoudig op het dak. Stel je eens voor dat je voor 120 woningen een tijdelijke woonlocatie moet vinden. Dat is in deze tijd met de huidige woningnood niet zo eenvoudig…”

Leendert somt nog een aantal voordelen op:

✔ Met een transitieoplossing zet je eenvoudig labelstappen
✔ Je realiseert forse gasreductie
✔ Doet aan warmteterugwinning
✔ Ook dát is verduurzaming!
✔ De ventilatiewarmtepompen van Reduses zijn kosteneffectief
✔ En het systeem is plug-and-play

“Het principe is heel eenvoudig: we hergebruiken warmte die normaal het gebouw verlaat via de luchtkanalen. De ventilatiewarmtepomp recirculeert deze warmte uit de lucht –vandaar de naam CirculAir– en je hergebruikt deze in het cv-water. En de units zijn het hele jaar door te plaatsen en nemen weinig ruimte in beslag. Zo hou je bijvoorbeeld ook plek over voor andere duurzaamheidsoplossingen zoals zonnepanelen”, aldus Leendert.

Resumé: de CirculAir ventilatiewarmtepomp geeft jouw gebouw een flexibele en duurzame oplossing om het huidige gasgebruik sterk te reduceren

Ben je van plan om te renoveren, maar is hier het budget (nog) niet voor? Wil je van het gas af, maar wegen de kosten -en overlast- niet tegen de baten op? Denk dan eens aan een ventilatiewarmtepomp. Leendert: “Je start direct met besparen, op verschillende fronten. En omdat deze oplossing minimaal 15 jaar meegaat, heb je ruim de tijd om het energielabel naar een nog groener niveau te krijgen én na te denken over die ene renovatie bijvoorbeeld.”

Ben je benieuwd welke oplossing het beste bij jouw gebouw past? We denken graag met je mee en je bent uiteraard van harte welkom om samen met onze experts een referentieproject te bezichtigen. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.