Staat het verduurzamen van jouw pand op de agenda?

Staat het verduurzamen van jouw pand op de agenda?

“Energiearmoede is niet van de laatste maanden, maar al jaren aan de gang!” – Rob Kuistermans, Head of Business Unit Wonen bij Orange Climate

Vandaag praten we met Rob Kuijstermans. Wat is zijn visie op de huidige woningmarkt als het gaat over de energietransitie? Én we hebben het over de meerwaarde van een hybride warmtepomp voor bestaande hoogbouw. “Want daarmee maak je een bespaarklap als het gaat om CO2-reductie en zet je als gebouweigenaar grote labelstappen”, legt Rob uit.

Benut de restwarmte

Orange Climate is expert in klimaatbeheersing en renovatie. Het bedrijf creëert innovatieve en duurzame oplossingen op het gebied van het binnenklimaat. “Ik ben verantwoordelijk voor alles wat met woningbouw te maken heeft. En zo’n zeven jaar geleden kwam Reduses op mijn pad. We waren met een project bezig waarbij we een warmtepomp gingen plaatsen en werkten samen met een partner die het binnenklimaat verbeterde, door lucht in de woningen af te zuigen. En laat dat nou mooi aansluiten op het concept van de ventilatiewarmtepomp! Want deze benut restwarmte. Zodoende hadden we een eerste samenwerking met Reduses te pakken”, vertelt Rob.

Hybride ventilatiewarmtepompen die bijdragen aan het collectief

“De hybride ventilatiewarmtepomp van Reduses vind ik een mooi product. Tegenwoordig heb je de CirculAir, e-CirculAir en Reduses heeft ook nog de Intuit-Flow. Mooie energietransitie-oplossingen die in het collectief bijdragen aan de verduurzaming van bestaande hoogbouw. Want energiearmoede is niet van de laatste tijd, maar al jaren aan de orde. Het komt misschien ‘nu pas’ in het nieuws, maar de mensen uit de branche weten wel beter.”

“Het verduurzamen van een pand staat helaas niet op nummer één.”

Hebben we dan al deze tijd onze kop in het zand gestoken? Rob vertelt verder: “Wat ik veel om mij heen zie, is dat men innovatie lastig omarmt en dat rendement vaak op nummer één staat. Het verduurzamen van een pand dus niet. Maar als de huurders straks hun energierekeningen niet meer kunnen betalen, dan moeten gebouwbeheerders en vastgoedontwikkelaars wel stappen maken. En dan is de CirculAir -mits het juiste elektrisch vermogen in het pand aanwezig is- een goede hybride oplossing. Om vervolgens over zo’n 15-20 jaar over te stappen naar volledig elektrisch bijvoorbeeld.”

Wat is jouw rendement?

Maar laten we eerlijk zijn, een woning met een hele lage energiewaarde verkoopt beter. Toch? Rob: “Bestaande hoogbouw komt toch een keer aan de beurt. En in één keer de transitie maken naar kosten- of energieneutraal is voor velen een utopie. Natuurlijk zijn daar hulmiddelen voor, zoals het duurzaamheidsfonds. Maar ook dát kost veel tijd en energie, en niet iedereen heeft dit. Daarom denk ik dat in veel gevallen een hybride ventilatiewarmtepomp voor veel investeerders en gebouweigenaren een hele mooie tussenoplossing is. Om direct op energie te besparen, het energielabel groener te maken én het pand te verduurzamen. Want dat is én interessant als investering, maar zeker ook voor de huurder.”

Je kan het dak op!

Als woningcorporatie, investeerder of gebouwbeheerder heb je volgens Rob namelijk -naast dat je jezelf aan de juiste wet- en regelgeving moet houden- ook een sociaalmaatschappelijke verantwoordelijkheid. “Eén van de plichten die ze hebben, is er voor de huurder te zijn. En dat kan met een hybride ventilatiewarmtepomp zoals die van Reduses. Deze oplossing zorgt namelijk voor een besparing van circa 50% op het gasverbruik én (groot voordeel!) je hoeft daarvoor geen rommel ín de woning te maken. Want de hybride ventilatiewarmtepomp van Reduses plaats je namelijk óp het dak. Je zet de kast neer en het werkt”, legt Rob uit.

Dus is jouw gebouw toe aan de volgende stap? Wij denken graag met je mee.