Ventilatiewarmtepomp CirculAir: een hybride energieoplossing waarmee je direct bespaart

Ventilatiewarmtepomp CirculAir: een hybride energieoplossing waarmee je direct bespaart

Gerrit Kamphuis, senior adviseur verduurzaming gebouwde omgeving en oprichter van Installect (nu Engie), stond aan de wieg van de CirculAir. Ondanks dat hij het stokje heeft overgedragen aan Engie, is hij altijd bij ons bedrijf betrokken gebleven. Hij is nog steeds werkzaam binnen de warmtepompbranche en draagt het verduurzamen van Nederland en haar gebouwen een warm hart toe.

Hoe kijkt hij naar de ontwikkelingen in de markt en wat is zijn boodschap voor gebouweigenaren en investeerders als het gaat om het maken van een energietransitie? We vroegen het hem.

Energietransitie voor bestaande hoogbouw

Vanuit zijn rol als directeur, maar ook als techneut, was Gerrit een aantal jaren geleden betrokken bij de ontwikkeling van de gaswarmtepomp van Reduses: “Nu beter bekend als de CirculAir. Ik was zowel financieel als technisch verantwoordelijk. Met het team wilden we graag een warmtepomp ontwikkelen die we op grotere complexen konden plaatsen. Met de nadruk op OP. Zo ontstonden onze eerste systemen die een koppeling konden maken met restenergie. Ze draaiden op de buitenlucht of water, maar het systeem was nog niet in balans genoeg voor (hoog)woningbouw. Het kon nóg slimmer en zo werd de CirculAir geboren. Een warmtepomp die draait op ventilatielucht. Het gaat daarbij om het hergebruiken van energie die we in Nederland gewoon hebben en normaal gesproken verloren gaat.”

Voordelen ventilatiewarmtepomp

De CirculAir is inmiddels operationeel en draait al op enkele gebouwen. “Naast dat je restwarmte uit ventilatielucht gebruikt, is het feit dat je direct energie bespaart ook een enorm voordeel voor gebouweigenaren en investeerders. Maar ook voor de bewoners natuurlijk”, legt Gerrit ons uit. “Je plaatst buiten de woning een systeem, namelijk op het dak. Daardoor is de investeringssom vele malen lager, wanneer je het vergelijkt met een elektrische warmtepomp. En omdat het ook technisch laagdrempelig is om te installeren, hebben de bewoners er minimaal last van. Al met al is de CirculAir financieel heel aantrekkelijk, verdien je de investering snel terug en reduceer je tot 50% op het aardgasverbruik.”

Duurzame investering

Enthousiast vertelt Gerrit verder: “Energie besparen kost geld, maar hoeveel heb je zelf in de hand. Door het maken van bewuste keuzes en het kiezen van het juiste momentum. Wil je bijvoorbeeld met een gebouw van aardgas af, dan kunnen de kosten oplopen tot zo’n 30.000 euro per woonaansluiting. Wanneer je deze energietransitie meeneemt tijdens een totale renovatie, ligt de investering bijvoorbeeld al anders. Maar ben je met het gebouw daar nog niet aan toe, dán is de CirculAir de ideale tussenoplossing.”

Van het aardgas af? Hybride energie-oplossingen!

Ook met het oog op de toekomst denkt Gerrit dat we steeds vaker naar een hybride oplossing toe gaan als het gaat om de energietransitie: “De politiek wil in 2030 van het aardgas af. Maar zijn daar wel genoeg technische mensen voor? En budget? Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je als gebouweigenaar voor hybride energieoplossingen kiest, bijvoorbeeld de combinatie maakt tussen aardgas en elektrisch, zet je wél een eerste stap om van het aardgas af te gaan. Maar ook andere alternatieven zoals bio-energie sluit ik niet uit. En ook waterstof heeft potentie.”

Ben je benieuwd welke oplossing van Reduses het beste bij jouw gebouw past of wil je graag meer weten over onze CirculAir? Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op.