Jack Quadflieg, salesmanager Copeland, over de toekomst van koudemiddelen
In dit interview vertelt Jack Quadflieg, senior salesmanager Benelux Copeland, meer over de samenwerking* met Reduses, maar hij gaat vooral in op de toekomst van koudemiddelen. Spoiler: hij kan helaas niet vertellen welke laatste nieuwe regels precies in de F-gassenverordening komen te staan omdat dit nog altijd aangepast kan worden, maar hij deelt wél zijn visie hierover.
*Reduses is een directe klant van Copeland, marktleider in compressoren.
“Wij zien Reduses als een interessant -en ook een specialistisch- bedrijf op het gebied van warmtepompen voor commerciële gebouwen.”
Over Copeland
De producten van Copeland zijn ontworpen voor een duurzamere wereld. En duurzaamheid is voor hen geen kleine ambitie. Daarom is alles wat ze doen gericht op een duurzamere toekomst. “Voor onze generatie en alle toekomstige generaties”, vertelt Jack. “We zijn een Amerikaanse organisatie en op het gebied van compressoren een toonaangevende wereldspeler. Zo is Copeland onder andere de uitvinder van de scrolltechniek, die nu op heel veel koelcentrales wordt toegepast.”
Wereldwijd heeft Copeland 27 fabrieken en 18.000 medewerkers, en in Europa staan vijf productie- en R&D-locaties. Naast compressoren maken ze ook condensing units, aggregaten en hebben ze nog een hele divisie met elektronica voor de koeling en regeltechniek.
Realising partnership
Toen Reduses in het proces van de ontwikkeling van de Intuït-Flow zat, hadden ze daar ook een duurzame compressor voor nodig, die aansluit bij hun ambities. “Zodoende kwam Reduses bij ons terecht. Waar zij enthousiast raakten van onze techniek, hadden wij hetzelfde gevoel bij hun ventilatiewarmtepompen. Daarom hebben we ze ook geholpen bij de ontwikkeling van de Intuït-Flow. Door veel informatie uit te wisselen, maar ook betrokken te zijn bij de eerste schetsen. Ze hebben een specifiek idee van hoe ze de warmtepomp willen laten functioneren op bepaalde temperaturen. En wij proberen dat vervolgens zo goed als het kan met ons product in te vullen.”
Jack vertelt enthousiast verder: “Maar zij helpen ons ook. Door wat ze in de markt horen en zien naar ons terug te koppelen, kunnen wij onze producten ook optimaliseren. En als Reduses ideeën heeft die verder gaan dan wat ons product aankan, kijken wij of we het tóch kunnen implementeren.”
“Een win-win deze samenwerking!”
Van koudewater naar warmtepomp
“In de jaren negentig zijn er een heleboel koudwatermachines geplaatst in commerciële gebouwen. En deze zijn nu zo’n beetje aan vervanging toe. Dan is het slim om voor de nieuwe generatie ook naar nieuwe techniek te kijken. Maar óók naar de meest duurzame oplossing. Dat deze bijvoorbeeld niet alleen kan koelen, maar ook verwarmen”, legt Jack uit. In de praktijk betekent dit dat je een koudwatermachines gaat vervangen door een warmtepomp. “Voor de ventilatiewarmtepomp maakt Reduses nu gebruik van R32, een koudemiddel met een laag GPW. En ook dát is toekomstgericht. Dat maakt de oplossingen van Reduses dan ook zo interessant voor bestaande hoogbouw.”
Eerlijk over koudemiddelen
Hebben we het over koudemiddelen, dan hebben we het over een onzekere markt. Want we weten nog niet wat de nieuwe F-gassenverordening gaat betekenen. Wat we wél weten is dat deze steeds strenger wordt en quota worden in versneld tempo afgebouwd. Een grotere druk op de markt dus. “Het is de uitdaging om het juiste koudemiddel in te zetten. Kunnen we in de toekomst alleen nog maar verder met natuurlijke koudemiddelen? Dat weten we nog niet. In mijn ogen is het belangrijker om te kijken hoe je met het koudemiddel omgaat.”
Jack vervolgt: “Met R32 kun je de komende jaren nog wel vooruit. Maar hoe we er over tien jaar voorstaan, durf ik niet te zeggen. Een belangrijk vraagstuk voor de markt dus. Voor ons als fabrikant, maar ook voor de OEM-ers en installateurs. Daarom is het in mijn ogen extra belangrijk om in duurzame technieken te investeren, zoals de innovatieve warmtepompen van Reduses.”
“Het is belangrijk om te kijken hoe je met het koudemiddel omgaat.”
Resumé
“Ik vind dat Reduses heel vooruitstrevend is en het juiste pad bewandelt. En initiatieven toont met hun concepten als het gaat over energietransities. Daarom zijn wij ook zo blij met deze samenwerking. Een duurzame ontwikkeling én duurzame samenwerking”, besluit Jack.
Ben je benieuwd wat de oplossingen van Reduses voor jouw gebouw kunnen betekenen? We leren je graag kennen. Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op.