Hoe verduurzaam je collectieve woningbouw met een ventilatiewarmtepomp?

Hoe verduurzaam je collectieve woningbouw met een ventilatiewarmtepomp?

In de markt ligt de focus veel op gas. We weten dat we er vanaf moeten, maar vandaag de dag zitten we er ‘gewoon’ nog aan vast. We kúnnen niet van het ene op andere moment switchen. En dat hoeft ook niet. Want hoe zit het bijvoorbeeld met bestaande hoogbouw? Daar waar de ketels nog lang niet afgeschreven zijn. Is het dan kiezen tussen een torenhoge investering om het gebouw te verduurzamen óf helemaal niets? “Nee”, antwoorden Ruben Meijer, Technisch Bedrijfsleider bij zusterbedrijf Insted en Engineer bij Reduses, en Kevin van Westerlaak, junior engineer Reduses, tegelijkertijd. “Het gaat om kijken naar wat je wél kunt doen. Er zijn verschillende oplossingen op de markt om met een geringe investering collectieve woningbouw te verduurzamen én daarmee te besparen. En één van deze oplossingen is de CirculAir van Reduses, een ventilatiewarmtepomp.” Hoe werkt dat dan en wat zijn de voordelen? We gaan in gesprek met Ruben en Kevin.

Verduurzaming voor bestaande hoogbouw

“Het gaat om de juiste kostenbatenafweging. Kies je voor de CirculAir, dan kun je met beperkte middelen een heel groot deel van je verduurzamingsambitie bereiken”, legt Ruben ons enthousiast uit. Kevin vult aan: “Het is een hele mooie, effectieve oplossing waarmee je de komende 20 jaar vooruit kunt. Naast dat je op gas bespaart, is de doorlooptijd in vergelijking met andere warmtepompoplossingen ook vele malen korter.”

Voor centrale ketelhuizen van collectieve woningbouw is de CirculAir dan ook een mooie oplossing, beamen Kevin en Ruben. “Daar is vaak al mechanische ventilatie aanwezig en dat betekent dat de CirculAir de energie die al ín het pand zit, hergebruikt. Enorm duurzaam. En ook de gasleidingen die er al liggen kunnen we hergebruiken, waarmee de infrastructuur van het pand niet verzwaard hoeft te worden. Dat scheelt enorm in de investering, maar ook in de overlast voor de bewoners. Deze is gering, want je hoeft maar een klein deel van de techniek om te bouwen.”

Direct besparen met de CirculAir, hét alternatief voor de elektrische warmtepomp

Het alternatief voor de ventilatiewarmtepomp is de elektrische warmtepomp. Maar deze maakt lastiger hoge temperaturen. En daarnaast heb je ook hele zware voeding nodig, zoals een dikke koperen kabel. “Dan kun je jezelf afvragen of deze investering in verhouding staat met de besparing die je voor ogen hebt. Kies je voor de CirculAir, dan kies je voor een pragmatische aanpak. Het is een verduurzaming met de beschikbare middelen. Je kiest hiermee voor een techniek op het dak, waarbij je de bewoners ontlast. Een centrale oplossing. En dat is een groot voordeel voor de bewoners als ook voor gebouweigenaren en investeerders”, legt Ruben ons uit. “De CirculAir is daarmee een uniek product waarmee je bespaart op energie, geld én de doorlooptijd van de verduurzaming van bestaande hoogbouw.”

Profiteren van de energiestroom

Dus wanneer je op zoek bent naar een hoge temperatuur warmtepomp, waarmee je een verduurzamingsstap maakt én die je direct effectief in gebruik neemt, kom je al snel bij de CirculAir van Reduses uit. Kevin: “De techniek achter de CirculAir is een heel mooi principe. Je maakt gebruik van de ventilatielucht, een bestaande energiestroom die anders verloren gaat.” En als junior engineer houdt hij zich ook bezig met de doorontwikkeling van het product. “Vanuit mijn expertise kijk ik bijvoorbeeld ook naar de omkasting. Dat trillingen niet worden doorgelaten het pand in. Een belangrijk aspect, want naast dat de CirculAir een mooie verduurzaming voor een pand kan betekenen, moet de warmtepomp níet voor overlast zorgen.”

Ben jij benieuwd hoe wij voor jouw gebouw een werkbare oplossing realiseren met onze ventilatiewarmtepomp?  Neem direct contact met ons op..