Duits Sustainable Solutions: netcapaciteit raakt steeds verder overbelast, dus iedere stap die je weet te besparen telt!

Duits Sustainable Solutions: netcapaciteit raakt steeds verder overbelast, dus iedere stap die je weet te besparen telt!

We hebben je al met een aantal van onze specialisten en partners laten kennismaken. Zoals onze eigen Victor van der Lee, Ruben Meijer en Kevin van Westerlaak. Maar ook met Bas Evers (algemeen directeur EVIS), Gerrit Kamphuis, Henk Broekhuizen (medeoprichter Installect) en Raimond Taal (directeur Robatherm Nederland). En aan deze rij met bevlogen specialisten uit de energietransitie-branche stellen we graag nóg een partner van ons voor: Duits Sustainable Solutions.

We spreken met Jan Willem Luiten, technisch accountmanager Duits, en Hans Bongaards, engineer Duits, over onze samenwerking. Zij verzorgen namelijk de maakonderdelen en assemblage voor onze gasmotorwarmtepompen. Zo werken we gezamenlijk aan een duurzamere wereld.

Duits Sustainable Solutions

Duits is een fullservice onderneming die zich richt op alle activiteiten in de mechanische industrie en dienstverlening. Met name op het gebied van duurzame energieoplossingen en apparaten- en machinebouw. Van advies en ontwerp tot productie. Ze zijn innovatief in productontwikkeling en betrokken bij de maatschappelijke omgeving. Een missie en visie die naadloos aansluiten op die van Reduses.

Geen elektraverzwaring en direct energie besparen!

Hans werkt als engineer voor Duits en heeft samen met zijn team én Reduses de gasmotorgedreven CirculAir gemaakt tot wat het nu is: een innovatieve ventilatiewarmtepomp. “In de afgelopen jaren hebben we verschillende types gebouwd en tot slot een redesign gedaan. Het eindresultaat is de CirculAir die we nu kennen. Een ventilatiewarmtepomp die je eenvoudig op bestaande hoogbouw plaatst. Zónder al te veel overlast voor de bewoners en mét een directe besparing op energie”, legt Hans ons uit.

Meerwaarde voor bestaande hoogbouw

“De overheid verplicht huis- en gebouweigenaren om het energielabel naar een bepaald niveau te brengen. Dan moet je op zoek naar oplossingen die binnen het bereik liggen van de bestaande energie-infrastructuur. Een gewone warmtepomp is gelimiteerd tot maximale aanvoer- en retourtemperatuur. En wanneer je te maken hebt met bestaande hoogbouw, moet je hoge temperatuur kunnen leveren. Met een elektrische motor kun je dan warmte, of elektrisch aansluitvermogen, tekortkomen. Daarom is de gasmotorvariant van de CirculAir zo belangrijk.” Hans gaat verder: “Wanneer je kiest voor een oplossing zoals de ventilatiewarmtepomp, dan maak je gebruik van restwarmte. Daarmee heb je een upgrade voor je pand te pakken, zónder dat daar een hele grote renovatie aan vooraf gaat. Energie wordt duurder, dus iedere stap die je weet te besparen telt!”

Gebrek van netcapaciteit? Bespaar met gasmotoroplossing!

Daar komt nog bij dat de netwerkcapaciteit in Nederland steeds meer overbelast raakt! Hoeveel? Dat zie je hier. Een groot probleem als het gaat om afname. Het kan betekenen dat wanneer je wel elektrische warmte wíl opwekken met een warmtepomp, het misschien helemaal niet kan… Daar komt de gasmotoroplossing om de hoek kijken. Want dat is de ideale oplossing om direct te besparen, zónder te hoeven wachten op netcapaciteit.

Ventilatiewarmtepomp zónder trillingen

In het begin van het ontwerpproces had Duits de volgende uitdaging: geluid en trilling van de warmtepomp reduceren tot het minimale. “We moesten een systeem bedenken dat de lage bromtonen van de motor, als ook de trillingen, minimaliseerde. En dat is ons gelukt! We hebben een systeem bedacht waarmee we het zwaartepunt van de motor en compressor hebben aangepast, om het gewicht te stabiliseren. Ook voegden we massa toe om alle overige trillingen op te vangen”, vertelt Hans.

Bereikbare energietransitie

Hoe ziet de samenwerking er tussen Duits en Reduses er dan uit? Jan Willem: “De koudetechniek en luchtbehandeling zit echt bij Reduses, wij assembleren het warmtepompcompartiment. De luchtbehandelingskast wordt vervolgens door Robatherm gemaakt en samen laten we zo het geheel op elkaar aansluiten. Op een slimme manier.” Hét voordeel van deze samenwerking voor investeerders en gebouweigenaren? “Met een relatief kleine investering per woning kunnen gebouweigenaren bestaande hoogbouw een upgrade geven naar een groener energielabel. Het is een heel mooi, hybride systeem en uniek in de energiebranche. Zeker ook als je wel elektrisch wil opwekken, maar dat niet kan vanwege onvoldoende netcapaciteit. Dan is een gasmotoroplossing de beste optie.”

Ben je benieuwd welke oplossing van Reduses het beste bij jouw gebouw past? Wij denken graag met je mee. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.