Transitie in energie: elke besparing is er één!

Transitie in energie: elke besparing is er één!

Kristiaan Blokzijl is segmentmanager Healthcare en Vastgoed bij Equans. Hij weet enorm veel over deze branches en legt graag verbindingen als het gaat over het zoeken naar oplossingen voor gebouwen die (ze) willen verduurzamen. “Wij waren al vroeg betrokken bij de ontwikkeling van de CirculAir, de hybride ventilatiewarmtepomp. Een mooie toepassing in de transitie richting verduurzamen”, vertelt Kristiaan. In dit interview praten we met Kristiaan over het verduurzamen van bestaande hoogbouw en de transitie van energie. Wat speelt er in de markt en wat ziet hij gebeuren als het om de transitie van energie gaat?

Iedere verduurzamingsstap die je zet, is er één!

In de praktijk ziet Kristiaan vaak de discussie ontstaan dat het ‘alles of niets is’ als het om verduurzamen gaat. “Men wil vaak 100% verduurzamen, anders is het een suboptimale oplossing”, legt Kristiaan uit. “Maar het kan natuurlijk ook gewoon in stappen. En dan kan het hergebruiken van restwarmte een mooie manier zijn om het gasverbruik van een gebouw te reduceren, en dus tóch een stap in de verduurzaming te maken. Want elke stap die je zet, is er toch één?!”

Grote impact op enegielabel versus weinig impact op de gebruikers van een gebouw

“Voor veel vastgoedeigenaren die moeilijk in één keer van het gas af kunnen -omdat de gebouwschil niet goed is of wanneer ze met heel veel huurders te maken hebben bijvoorbeeld – is de CirculAir een goede oplossing. Je CO2-verbruik gaat enorm naar beneden en je bespaart direct op het energieverbruik. Deze ‘winst’ kun je dan in een fonds stoppen om op de lange termijn helemaal van het gas af te gaan”, tipt Kristiaan.

Daarnaast vertelt hij ook dat er geen grote ingrepen nodig zijn. “Gaat het om een appartementencomplex met 300 woningen, dan hoef je niet bij iedere voordeur naar binnen. Hierdoor ben je dus ook niet alle huurders tot last. En hetzelfde geldt voor een kantoorgebouw of ziekenhuis. De installatie van de hybride ventilatie warmtepomp CirculAir heeft dus weinig impact op de dagelijkse bedrijfsvoering en dat is prettig voor iedereen.”

We zijn geen geitenwollen sokken!

‘Ooit’ kreeg je het label geitenwollen sok als je groen bezig was. Maar gelukkig is dat allang niet meer zo. “Nu is het meer dan normaal als je begaan bent met het klimaat. En dat zie je ook terug in onze wereld. Naast dat de wet- en regelgeving ons steeds meer die kant op stuurt, is er ook een maatschappelijke druk. En dat merken de gebouweigenaren en investeerders van bestaande hoogbouw ook. Want de verhuurbaarheid gaat bijvoorbeeld omhoog als het een duurzaam gebouw is en dát is natuurlijk interessant voor de toekomst”, vertelt Kristiaan gedreven.

Verduurzamen is positief

Elke besparing is er één en de besparing die je met behulp van de inzet van een ventilatiewarmtepomp maakt, is niet eenmalig. Het is een structurele besparing op je vastgoed en exploitatie. “Maar het heeft ook een positief effect op de exploitatie. Zoals ik eerder al zei, stellen huurders ook eisen aan het gebouw. Ze zijn kritisch op de omgeving waar ze wonen en werken. Sommige zakelijke klanten willen bijvoorbeeld alleen nog maar huren als het gebouw energielabel A heeft. Mensen willen een gezond en duurzaam gebouw en zo krijgen de eindgebruikers steeds meer een stem”, besluit Kristiaan.

Is jouw gebouw al klaar voor te toekomst? Groeien jullie al naar energielabel A toe? Ben je benieuwd wat de oplossingen van Reduses voor de verduurzaming van jouw gebouw kunnen betekenen? We vertellen het je graag.