Bas Evers, EQUANS: Beste beleggers en woningcorporaties, waarom kiezen jullie nog niet voor de innovatieve ventilatiewarmtepomp CirculAir?
Bas Evers, algemeen directeur EVIS (Equans Ventures & Integrated Solutions), gaat voor een slimme en duurzame toekomst. Integrale oplossingen, waarin de krachten van verschillende disciplines slim gecombineerd worden, zijn essentieel in de energietransitie. En de business unit EVIS, onderdeel van EQUANS, staat daar voor. Bas: “Eén van de bedrijven waarmee wij dat doen, is Reduses. Zij hebben een unieke oplossing: de CirculAir. Een hoge temperatuur warmtepomp, gecombineerd met warmteterugwinning, speciaal voor etagebouw en hoogbouw. De warmtepomp is er in een elektrische en een gasmotorgedreven uitvoering. Met deze oplossing zet je betaalbare labelstappen, reduceer je direct de C02-uitstoot, bespaar je fors op energie én dus ook kosten. Een mooie manier om te verduurzamen, waarmee je als gebouweigenaar én als bewoner direct effect ziet.”
Waarom kiezen nog niet álle gebouweigenaren en investeerders voor de innovatieve ventilatiewarmtepomp CirculAir?! Een vraag die Bas zichzelf hardop stelt. In dit interview legt hij bevlogen uit waarom je dat dus wél zou moeten doen.
Verduurzamen én besparen
Bas omarmt alle oplossingen waarmee je met minder CO2-uitstoot de toekomst ingaat: “Reduses zet met de CirculAir een slimme en duurzame technologie in de markt. Ik kan me niet voorstellen waarom een investeerder of gebouwbeheerder dat niet zou willen.” Hij vertelt verder: “De CirculAir is een hoge temperatuur warmtepomp gecombineerd met warmteterugwinning. Je ziet dit soort hybride oplossingen ook in particuliere woningen, alleen dit is de XXL-variant die je op hoogbouw plaatst. De elektrische Circulair bespaart per jaar tientallen tonnen CO2 emissie per portiekflat. De gasmotorgedreven Circulair bespaart direct serieus op gas, zo’n 40 à 50%. En door de huidige gasprijzen is de terugverdientijd van deze ventilatiewarmtepomp spectaculair gedaald en dát is positief!”
Nederland van het gas af
<p“Het gaat ons om de verduurzaming van Nederland. Wij willen oplossingen bieden waarmee je zo snel mogelijk een zo groot mogelijk effect behaalt”, legt Bas uit. De CirculAir is daar een mooi voorbeeld van. “Men moet wel naar nieuwe technologieën om van het gas af te kunnen en dat brengt soms hoge kosten of grote verbouwingen met zich mee. Daarom is het belangrijkste om te onthouden dat de eerste stap in een energietransitie de volgende is: reduceer je energie gebruik. Klinkt simpel en zo is het ook. De CirculAir reduceert het gasgebruik direct en is voor hoogbouw de perfecte transitieoplossing, wanneer je bijvoorbeeld nog niet toe bent een de totale verbouwing van het pand.”
Ventilatiepomp als transitieoplossing én voor daarna
We gaan wat dieper in op de term ‘transitieoplossing’, want hoe zit dat precies? Wat zijn dan de uitdagingen voor gebouweigenaren? “Wil je bestaande portiek- en etageflats verduurzamen, bijvoorbeeld door het warmteverbruik aan te pakken, dan moet je naast isolatie beginnen met de basislast te verduurzamen. Dat wil zeggen: niet de piek warmtevraag die je alleen hartje winter nodig hebt maar de basisvraag die het hele jaar overheerst. Daarmee maak je grote en betaalbare stappen. Dat kunnen wij op hoge temperaturen, zowel gasgedreven als elektrisch. Zo voorkom je dat het hele gebouw op de schop moet en je de bewoners moet reloceren en worden hoge beheerskosten vermeden.
Een dergelijke verduurzamingsstap wil je dus slim plannen. En daar komt de CirculAir om de hoek kijken!” Bas vertelt enthousiast verder: “De innovatieve ventilatiewarmtepomp van Reduses gebruikt de warmte uitstoot van het gebouw én hergebruikt dit. En restwarmte benutten is altijd een goed idee, want warme lucht uit je gebouw laten stromen is natuurlijk niet efficiënt. Dus naast dat je met de CirculAir op de korte termijn direct bespaart op verwarmingsenergie en je minder CO2-uitstoot realiseert, stel je een grotere verbouwing uit. Je verduurzaamt en verdient direct geld terug én hebt de rust om een grotere verbouwing te plannen, om bijvoorbeeld de implementatie van een lage temperatuur cv-systeem te realiseren.”
Flexibiliteit van ontwerp tot realisatie en beheer
“Het mooie aan deze oplossing is de flexibiliteit die het biedt. Door enerzijds warmteterugwinning en anderzijds een duurzaam opgewekte basisvraag, kan je meerdere piekbronnen bijschakelen waaronder een warmtenet. En hij is eventueel ook te verplaatsen naar een ander pand. Dus wanneer het ene gebouw toe is aan een grotere renovatie, kan de CirculAir door naar de volgende hoogbouw, om ook daar een labelstap te realiseren.” De ventilatiewarmtepomp van Reduses is in eigen huis ontworpen, gemaakt en wordt vervolgens ook daar beheerd. “Dat betekent dat onze mensen ook ná de implementatie betrokken blijven. En dat biedt de mogelijkheid om maatwerk te leveren en deze innovatieve oplossing continu te evolueren.”
Bestaande hoogbouw, waarom ga je dan niet CirculAir?!
Bas heeft passie voor zijn vak, maar ook passie voor de verduurzaming van Nederland: “De CirculAir werkt. Daar hoef je als investeerder of gebouweigenaar niet over na te denken, want dat doen onze specialisten wel. Je verduurzaamt dus zonder zorgen. En de bewoners merken vrij weinig van de implementatie, ook dat is een groot voordeel!”
Wil je meer weten over de CirculAir of ben je benieuwd welke oplossing bij jouw gebouw past? Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op.